تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی

تعداد صفحات: 114 فرمت فایل: word کد فایل: 10306
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی برق
قیمت قدیم:۲۹,۵۰۰ تومان
قیمت: ۲۴,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی

    چکیده :

    این پروژه بر اساس تحقیق و طراحی یکی از برنامه های اصلی صنعت در چند ساله اخیر در مورد خودروهای برقی تهیه و تدوین شده است  واین پروژه به بررسی سیستم انتقال قدرت در خودروهای برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودروهای احتراق داخلی می پردازد .

    سالهای ابتدایی ساخت خودروهای برقی به سال 1900 میلادی بر می گردد که در آن زمان از یک طرف به علت مشکلاتی که موتورهای الکتریکی دارا بودند و از طرف دیگر اکتشاف جدید نفت و تولید فراوان آن در پیشرفت چشمگیر موتورهای احتراق داخلی ساخت این خودروها مورد توجه قرار نمی گرفت . ولی با به وجود آمدن جنگهای جهانی و کشمکش های بر سرنفت باعث شد این ماده ارزش بیشتری پیدا کند و توجه ها بیشتر به خودروهای برقی جذب شود و این بود که از سال 1990 میلادی تولید خودروهای برقی به طور جدی تری مورد توجه قرار گرفت .

    در خودروهای برقی سیستم تأمین قدرت شامل یک موتور الکتریکی ، کنترلر ، باتریها و شارژر آن می باشد مجموعه محرک برقی خودروی برقی وظیفه دارد جریان مستقیم تولید شده توسط باتری را به انرژی مکانیکی تبدیل نماید که منظور از مجموعه محرک کلیه قطعاتی است که جریان مستقیم باتری ها را به نیروی کششی و گشتاور لازم برای حرکت چرخها تبدیل می کنند از مهمترین ویژگیهای خودروی برقی برد و قدرت حرکت (‌شتاب ، سرعت ، شیب روی ، و بارگیری و انعطاف پذیری) و مدت شارژ و قیمت بالای باتریها در اغلب خودروهای برقی موجود مجموعه محرک است .

     

    بخش اول:

    نحوه تأمین انرژی و عملکرد خودروی برقی

    مقدمه :

    به علت پیشرفت روز افزون صنعت خودرو و تولید انبوه خودروهای احتراق داخلی که مشکلات گوناگونی از قبیل آلودگی هوا بوجود می آورد و نیز محدود بودن ذخایر سوخت فسیلی و گران بودن آن تحقیق و طراحی در مورد خودروهای برقی به یکی از برنامه های اصلی صنعت خودرو مخصوصاً در کشورهای پیشرفته اروپایی و آمریکایی بدل شده است ایران نیز در چند ساله اخیر تحقیقاتی در این زمینه انجام داده است شرکتهای ایران خودرو، سایپا و کیش خودرو تحقیقات در این زمینه را ادامه می دهند این تحقیقات به تولید نمونه هایی در شرکتهای ایران خودرو و سایپا منجر شده که در نمایشگاههای خودرو به معرض دید عموم قرار گرفته است شرکت کیش خودرو نیز در حال ساخت خودرو برقی نمونه می باشد.

    این پروژه به بررسی سیستم انتقال قدرت در خودروهای برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودروهای احتراق داخلی می پردازد.

     

    فصل اول : خصوصیات خودروی برقی

    در این فصل پس ازمعرفی و تعریف خودروی برقی و شرح مختصری در مورد تاریخچه خودرو برقی به بررسی مزیتهای این نوع خودرو می پردازیم ابتدا مزیت خودروی برقی از نظر نوع انرژی و سپس مزیت تجهیزات الکتریکی مورد استفاده و مشکلات موجود در خودروی برقی می پردازیم .

    1-1- تعریف خودروی برقی

    در یک خودروی برقی مجموعه محرک برقی آن وظیفه دارد جریان مستقیم تولید شده توسط باتری را به انرژی مکانیکی تبدیل نماید منظور از مجموعه  محرک کلیه قطعاتی است که جریان مستقیم باتریها را به نیروی کششی و گشتاور لازم برای حرکت چرخها تبدیل می کنند مهمترین ویژگی خودروهای برقی عبارتند از : برد و قدرت حرکت (شتاب ، سرعت ، شیب روی و بارگیری و انعطاف پذیری ) و مدت شارژ و قیمت بالای باتریها ، در اغلب خودروهای برقی موجود مجموعه محرک تشکیل شده است از کنترلر (عضو تنظیم کننده) ، موتور الکتریکی ، جعبه دنده با نسبت کاهنده روی اکسل ها و جعبه تقسیم برای دو یا چهارچرخ ، راه حل های دیگر نیز بکار رفته اند بطور مثال دو موتور همراه با جعبه دنده و یا بدون جعبه دنده . مجموعه محرک باید خواسته های متعدد و متنوعی را برآورده کند که از آنها بعنوان معیار برای ارزیابی و مقایسه راه حل های مختلف استفاده می شود بطور مثال برخی از مهمترین این معیارها عبارتنداز :

    کاربری ساده

    راندمان بالا

    هزینه پایین

    اطمینان بالا

    عدم نیاز به سرویس و نگهداری

    وزن کم

    حجم ساختمانی کم

    باید توجه داشت که نمی توان همه این معیارها را به خوبی در یک مجموعه محرک جمع نمود بطوریکه عموماً راندمان بالا با هزینه پایین متضادند علاوه براین بایستی توجه داشت که انواع خودروهای مختلف مراکز خواسته ها را تعریف می کنند بطور مثال در خودروی باری برقی حجم ساختمانی نقش کم اهمیت تری پیدا می کند.

    1-2- تاریخچه تولید خودروی برقی و مزیت آن نسبت به خودرو احتراقی خودروی برقی از حدود سال 1900 میلادی تولید می شده است و تا سال 1915 روند تولید افزایش نسبتاً خوبی داشته است به دلیل مشکلاتی که موتورهای الکتریکی داشتند تولید خودرو برقی مورد استقبال قرار نگرفت اکتشافات جدید نفت و تولید فراوان آن همچنین پیشرفت چشمگیر موتورهای احتراق داخلی سالهای 1915 الی 1990 را در انحصار خودروهای با موتور احتراقی در آورد . بروز جنگهای جهانی ، جنگها و کشمکش هایی که نفت موضوع اصلی یا مورد استفاده آنها بود باعث شد که به ارزش واقعی این ماده پی برده شود و قیمت آن افزایش یابد اکنون که منابع جدید و قابل توجه نفت کشف نشده است و پیش بینی می شود ذخائر نفت به اتمام برسد، کشورهای صنعتی به استفاده از منابع دیگر انرژی ترغیب شده اند انرژی خورشیدی ، باد، سدهای آبی و انرژی هسته ای منابع جدید تأمین انرژی هستند و براحتی به انرژی الکتریکی تبدیل می شوند از سال 1990 تولید خودروی برقی مورد توجه قرار گرفت چون خودروها که یکی از منابع عمده مصرف انرژی هستند می توانند به مصرف انرژی هستند می توانند به مصرف کننده الکتریسیته تبدیل شوند با پیشرفت فن آوری ساخت موتورهای الکتریکی ، خودروهای برقی دارای مزیت نسبی نسبت به خودروهای معمولی شده اند در خودروهای برقی سیستم تأمین قدرت شامل یک موتور الکتریکی ، کنترلر ، باتریها و شارژر آن می باشد همه این تجهیزات پیشرفت چشمگیری داشته اند بطوریکه تعمیرات به حداقل می رسد خودرو معمولی شامل موتور احتراق داخلی با سیستم پیچیده ای است و تجهیزاتی به آن اضافه می شود. مانند :

    تجهیزات خروج و تصفیه دود شامل انباره ، اگزوز و ...

    سیستم سرمایش موتور شامل رادیاتور، پمپ آب ، محفظه سرمایش ، ترموستات و سنسورها

    سیستم تولید جرقه شامل دلکو ، شمع ها و ...

    سیستم سوخت رسانی شامل کاربراتور پمپ سوخت رسانی ، سیستم تزریق ، سوخت داخل سیلندر ، فیلترهای هوا و سوخت .

    سیستم مکانیکی موتور شامل میل لنگ ، پیستونها ، رینگهای آب بندی ، پمپ روغن ، چرخ زنجیر، واشرهای آب بندی و استارتر. این تجهیزات احتیاج به سرویس و تعمیرات مداوم دارند در حالیکه در خودرو برقی تجهیزات پیچیده ای وجود ندارد.

    1-3- انواع موتورهای الکتریکی و مقایسه آنها

    موتورهای الکتریکی دارای استاتور یا قسمت ساکن و روتور یا قسمت متحرک هستند موتورهای الکتریکی فقط دارای یک قسمت متحرک هستند در حالیکه موتورهای احتراقی قطعات متحرک زیادی دارند راندمان این موتورها بالاست و اغلب بیش از 90% است انواع موتورهای الکتریکی را می توان در محدوده وسیع قدرت و در اندازه های مختلف و شکلهای مختلف از نوع dc یا ac طراحی کرد.

    موتور الکتریکی وسیله مکانیکی است که انرژی مکانیکی را به حرکت تبدیل می نماید و این حرکت می تواند برای تولید کار ، کشیدن ، هل دادن ، بالا بردن ، تکان دادن یا ایجاد نوسان بکار رود.

    موتور الکتریکی از قوانین کلاسیک و مغناطیس استفاده می نماید هر کدام از انواع موتورها دارای مشخصه های سرعت ، گشتاور و مشخصه برقی خاص هستند و برای استفاده در خودرو برقی دارای مزایا و معایبی می باشند انواع موتورهای برقی مناسب برای استفاده در خودرو برقی که به صورت انبوه تولید می شوند به طور اختصار معرفی می گردد.

    1-3-1- موتورهای الکتریکی جریان مستقیم

    در این نوع موتورها جریان اصلی از کویل های هسته عبور می نماید و باعث چرخش هسته و ایجاد گشتاور در آن می گردد استاتور شامل قطب های آهن ربایی است هسته شامل شافت اصلی موتور و چند کویل است هر یک از کویل ها به کویل بعدی متصل است و جریان در کل آنها وجود دارد البته نوع اتصال کویل ها به یکدیگر خواص مختلفی ایجاد می نماید که انواع مختلف موتورهای dc را به وجود می آورد.

    سری

    شانت : در این نوع موتور به علت وجود کوماتاتور متحرک جریان در آرمیچر مرتباً تغییر جهت می دهد.

    ترکیبی  : که ترکیب نوع 1 و 2 می باشد.

    با مغناطیس دائم

    بدون جاروبک

    جامع

    مدار جریان در کویل انواع مختلف موتور dc و مشخصه های هر کدام از این نوع موتورها در شکل 1-1 ترسیم شده است.

    موتورهای جریان مستقیم عموماً دارای مدار اینورتر ساده و ارزان با قابلیت بسیار بالا می باشند و سرعت موتور به راحتی قابل کنترل است وزن و حجم زیاد ، قیمت بالا پیچیدگی ساخت ، هزینه تعمیر و نگهداری بالا ، راندمان پائین و وجود جاروبک از معایب این موتورها می باشد در موتورها بدون نگهداری بالا ، راندمان پایین و وجود جاروبک از معایب این موتورها می باشد در نوع موتور بدون جاروبک که جاروبک وجود ندارد ، کنترل سرعت براحتی انجام می شود و موتور دارای دانسیته قدرت بالا می باشد این نوع موتور در سرعتها بالا کاربرد دارد حجم موتور کم و نویز نسبت به موتورهای دیگر کمتر می باشد عیب این نوع پیچیده بودن ساخت موتور و قیمت بالای آن است.

    1-3-2- موتورهای الکتریکی جریان متناوب

    جریان ac خصوصیات خوبی دارد از جمله می تواند در ولتاژهای بالا به راحتی انتقال یابد و با وجود ترانسفورماتور تبدیل مقدار ولتاژ نیز به راحتی انجام می شود به علت در دسترس بودن این نوع موتور برای خودرو برقی نیز بیشتر استفاده می گردد.

    مهمترین و پراستفاده ترین موتور ac ، موتور قفسه ای است در این نوع موتور که اساس آن مانند یک ترانسفورماتور متحرک است وجود جریان در سیم پیچ استاتور باعث القاء جریان در سیم پیچ هسته می شود بنابراین نیروهای حاصل از میدان جریان در هسته باعث چرخش آن و تولید گشتاور می شود.

    مهمترین خصوصیات موتور القائی قفسه ای به شرح زیر است :

    هیچگونه جاروبک یا کوماتاتوری نیاز نمی باشد.

    دارای کمترین تعمیرات لازم است .

    مناسب باری کار در محیط های کثیف است .

    قابلیت اطمینان بالا دارد .

    راندمان بالا دارد.

    سختی و عمر بالا.

    هزینه ، وزن ، حجم و ممان اینرسی کم .

    ذیلاً در مورد سه نوع موتور جریان متناوب که برای استفاده در خودروی برقی در نظر گرفته شده توضیحات بیشتری داده می شود.

    1- موتورهای سنکرون یا مغناطیس دائم

    در این نوع موتور دانسیته قدرت بالا است به دلیل کنترل جریان و میدان استاتور، گشتاور بیشتری می توان تولید کرد جاروبک وجود ندارد و در سرعتهای بالا و محدوده وسیع سرعت قابل استفاده است .

    2- موتورهای القائی سه فاز

    ساخت موتور ساده است این موتور سبک، مقاوم ، کم حجم ، ارزان و دارای راندمان بالا می باشد و نیازی به جاروبک ندارد البته برای کنترل سرعت باید از سیستم کنترل پیچیده ای استفاده نمود و این سیستم قیمت بالایی خواهد داشت.

    3- موتورهای شار محوری :

    اخیراً موتورهای (Afm,Axial flux motor) یا موتورهای شار محوری نیز ساخته شده اند که دارای دو مدل استفاده از موتور در داخل چرخ خودرو (whell motor) و یا موتورهای با دو روتور و یک استاتور به صورتی که موتور به جای دیفرانسیل خودرو نصب می شود می باشند. البته دو موتور اخیر نیاز به فن آوری بالاتری برای ساخت و استفاده کردن داشته و قیمت بالاتری نیز دارند ولی بازده و عملکرد آنها بهتر از موتورهای القائی و PMSM  معمولی می باشد دور موتور حداقل 3000 تا 3800 دور می باشد.

    1-4- باتریهای قابل استفاده در خودرو برقی

    ظرفیت و مقدار جریان دو فاکتور مشخصه باتریها هستند ظرفیت مقدار انرژی ذخیره شده در باتری است و به فاکتورهای زیادی وابسته هستند که مهمترین آنها عبارتند از:

    سطح یا اندازه فیزیکی صفحاتی که توسط اکترولیت پوشیده می شوند.

    وزن و مقدار مواد در صفحات

    تعداد صفحات و نوع جدا کننده بین آنها

    مقدار الکترولیت و جرم مخصوص آن

    سن باتری

    شرایط سلول – مقدار رسوب در ته سلول

    دما

    حد ولتاژ پایینی

    نرخ دشارژ

    ظرفیت باتری برحسب آمپر- ساعت مشخص می شود جریان مشخصه دیگری باتری است و برحسب آمپر می باشد مقدار جریان تعیین کننده نرخ انرژی هنگام شارژ یا دشارژ می باشد بطور مثال برای یک باتری 100 آمپر ساعت با جریان یک آمپر زمان دشارژ 100 ساعت می شود و این باتری با جریان 100/C مشخص می گردد.

    شاید تنها ضعف خودرو برقی باتریهای آن باشد به علت چگالی کم انرژی ذخیره شده در باتری باید از تعداد زیادی باتری استفاده نمود که وزن خود را افزایش داده انرژی اضافه ای برای حمل این وزن مصرف می شود و مسافت پیموده شده در مقایسه با خودروهای احتراقی کمتر است همچنین شارژر این باتریها زمان برخواهد بود هزینه بالایی نیز صرف خرید باتریها خواهد شد اگر باتری های مناسبی برای خودرو ساخته شود که مشکلات فعلی را نداشته باشد یقیناً خودروهای با موتور احتراق داخلی کنار گذاشته می شوند.

    انواع باتریهای شیمیایی ساخته می شوند از جمله باتریهای سرب اسیدی، نیکل کادمیوم، نیکل آهن ، نیکل منگنز ، سدیم سولفور و روی برم ، باتریهای سدیم سولفور بیشترین دانسیته انرژی حدود Wh/kg 150 را دارا می باشد اما قابل انفجار هستند باتریهای سرب اسیدی کمترین چگالی انرژی در حدود Wh/kg35 را دارا می باشند اما به علت عمر عملکرد خوب در حدود 750 سیکل شارژ و قابلیت اطمینان بالا و قیمت مناسب بیشترین استفاده می شوند.

    سیستم ذخیره انرژی الکتریکی :

    در بلوک دیاگرام شکل زیر انواع مختلف سیستم های ذخیره انرژی الکتریکی نشان داده شده است در خودروهای برقی معمولاً از باتریهای شیمیایی استفاده می شود که در زیر پارامترها و مشخصات کلی مربوط به باتریهای مورد استفاده در خودرو برقی آورده شده است .

    بلوک دیاگرام سیستم های ذخیره انرژی

    زمان شارژ کامل :

    زمان شارژ برای باتریهای مختلف یکسان نبوده و به نوع باتری و نحوه شارژ بستگی دارد برای باتریهای سرب اسیدی 4 تا 8 ساعت li-ion حدود 5 ساعت ، Nimh حدود 8-6 ساعت می باشد.

    نوع شارژ

    شارژ می تواند توسط دو روش Inductive یا Conductive انجام شود همچنین برق تغذیه کننده می تواند یک فاز یا سه فاز ایزوله باشد توان  حدود KW6 و ولتاژ خروجی حداکثر V388 و جریان خروجی می تواند تا A15 باشد.

    شارژ می تواند دارای دو mode آرام و سریع باشد مقاوم در مقابل رطوبت تا 80% وزن ، kg6 ، حفاظت های ولتاژ ورودی و خروجی بصورت الکترونیکی و حفاظت جریان ورودی و خروجی بصورت بی متالی و الکترونیکی کلید IF و فاز بالانس ، حفاظت در مقابل اتصال کوتاه ، سیستم خنک شدن با هوا ، دارای سلف رگولاتور برای حذف هارمونیک ورودی محل نصب کنار صندوق عقب خودرو ساخت داخل قیمت یک شارژ معمولی سه فازه با حجم و وزن کم حدود نه میلیون ریال می باشد لازم به تذکر است که شارژرهای سوئیچینگ با ورودی برق تک فازه در خارج کشور طراحی شده است کار بر روی این شارژرها در ایران شروع شده و به نتیجه نهایی نرسیده است در هر حال یک شارژر سوئیچینگ با ورودی تک فازه و قدرت حدود 6 کیلووات قیمت تولید انبوه آن نمی تواند بیش از 5 میلیون ریال باشد.

    مصرف برق در هر بار شارژر باتری ها

    این میزان می تواند بسته به ظرفیت باتری ها و تعداد آنها و برد خورو و تلفات خودرو و غیره مقادیر مختلفی داشته باشد مثلاً در خودرو برقی پیکان با توجه به اینکه ظرفیت باتری برای 2 ساعت دشارژ A-h,C2 و C2=36/7 و تعداد باتری ها 28 عدد و ولتاژ هر یک 12 می باشد میزان انرژی در هر دشارژ تا شارژ کامل برابر خواهد بود با

    P=7/36 × 12 × =28 33/12 Kwh

    عمر باتریها

    بسته به نوع باتری مورد استفاده در خودرو و مشخصات ارائه شده توسط کارخانه سازنده ، عمر باتریها متفاوت است بعنوان مثال در مورد باتریهای سرب اسیدی پوشیده در صورتی که هر دفعه تا نصف میزان انرژی دهی مجازش دشارژ و مجدداً شارژ گردد قادر است تا 1000 مرتبه و در صورتی که از کل انرژی دهی باتری استفاده شود تا 500 مرتبه شارژ و دشارژ کار کند باتریهای انتخابی می تواند از نوع سرب اسیدی سیلد با ابعاد 235×140×238 میلیمتر ، 27 عدد باتری با ظرفیت A-h 48C2= وصل شده بصورت سری V324-12×27 و با وزن کل Kg467=3/17×27 می باشند جنس بدنه آنها پلاستیک ضد ضربه ساخت شرکت Sec با امکان ساخت داخل و محل نصب کاپوت جلو و صندوق عقب و در محل باک بنزین می باشد قیمت هر باتری حدود 3000000 ریال می باشد البته با تولید انبوه به تعداد زیاد این قیمت می تواند تا 200000 ریال نیز کاهش یابد.

    نوع باتری

    تاکنون باتری متفاوتی از سری کارخانه های سازنده خودرو برقی مورد استفاده قرار گرفته است جدول(1)4 نوع از باتریهای مورد استفاده و بعضی از مشخصات آنها را نشان می دهد.

     

    نوع باتری سرب اسیدی Metal nichel Lihium ion Lihium polymer
    پیشرفته hydride
    انرژی مخصوص wh/kg 40-35 60-50 90-80 100
    چگالی انرژی wh/l 70 175 200  
    توان مخصوص W/KG 150-100 200 1000> 200
    عمر بر اساس شارژ و دشارژ کامل  500-300 1000-600   300-200
    قیمت US S KWH 150-100 400-300    

     

    انتخاب نوع باتری به عوامل مختلف چون میزان فضای خودرو ، قیمت خودرو، برد خودرو و عمر پیش بینی شده برای خودرو و غیره بستگی دارد ایران به علت اینکه فن آوری باتری های سرب اسیدی موجود بوده و قیمت تمام شده آنها خیلی کمتر از باتری های دیگر می باشد از باتری های سرب اسیدی استفاده شده است البته برای جلوگیری از تعمیر و نگهداری اضافه می توان از باتریهای ژله ای (سیلد) استفاده نمود در جدول(2) بعنوان نمونه ، چند نوع باتری مورد استفاده در خودروهای برقی ساخته شده آورده شده است.

    1-5- سیستم های تولید و انتقال نیرو برای خودروهای الکتریکی تولید انبوه

    در این بخش به معرفی سه نوع سیستم که در تولید انبوه خودروهای برقی بیشتر مورد استفاده و تحقیق قرار گرفته اند می پردازیم :

     

    جدول (2) : مشخصات باتری های مورد استفاده از چند نوع خودرو برقی

    (جدول در فایل اصلی موجود است)

     

    -5-1- خودرو برقی با موتور جریان مستقیم dc

    براساس تجارب حاصل در طول سالهای متمادی توسط گروه کلرید و صنایع لوکاس که در انگلستان تأسیس شده بود و با کمک مالی وزارت تجارب و صنعت انگلستان سرمایه گذاری شد هدف مشخص این بود که یک سری خودرو برقی با کارائی زیاد و با همکاری سازندگان خودروهای معمولی ساخته شود.

    هر دو کمپانی مادر ، سیستم های انتقال نیروی dc که بطور جداگانه تحریک می شدند را پیگیری کرده و هر دو کمپانی نیز تجاربی در سیستم های انتقال نیروی بدون جاروبک داشته اند سیستم های انتقال نیرو که توسط هر یک از این شرکتها پیگیری می شد از موتورهای dc تحریک جداگانه به دلایل مشابه استفاده می شد و شامل عکس العمل بهتر سیستم تحریک مجزا در شرایط خطا ، وجود مشخصه نیرو – سرعت قابل انعطاف تر و کارائی و قابلیت بیشتر کار تحت شرایط جریان dc می شد بیشتر کوشش برای ساخت معطوف به بهبود سیستم موجود گردید که منجر به تولید سیستم کنترل دو ترانزیستوری (خروجی 160 ولت ، 50 کیلو وات) و سیستم چهار ترانزیستوری (خروجی 216 ولت ، 40 کیلو وات) گردید.

    سیستم انتقال باید امکان نصب بر روی خودرو را در خط تولید کارخانه سازنده داشته باشد سیستم باید قابلیت اتکاء کافی داشته و نیازهای کاری سازنده خودرو را برآورده نماید باید توانایی داشته باشد که به نرخ مورد نظر ساخته شده و قبل از ارائه به سازندگان خودرو کاملاً توسعه یافته باشد تجارب عملی نشان داده است که یک موتور کششی dc اگر بطور صحیح طراحی و ساخته شده باشد محصول با قابلیت اتکاء بالایی می باشد بهبود قابلیت سیستم ، با جایگزینی موتور بدون جاروبک به جای موتور dc کم بوده و انتخاب موتور برای نسل بعدی سیستم انتقال بر مبنای هزینه موتور و هزینه اتصال بنی موتور و سیستم کنترل خواهد بود آنالیز کامل قیمت خودرو و نیز مواردی را نشان می دهد که می توانند بهبود یابند و مشخص ترین خصوصیات این تحلیل اقتصادی را به شرح زیر خلاصه می نمائیم.

    1- یکپارچه نمودن مکانیکی تجهیزات الکترونیکی ، تبدیل کننده dc/dc ، وسیله سنجش حالت شارژ، عایق بندی باتری ، مبدل های مغناطیسی پدال و شارژر

    2- حذف قطعات الکترو مغناطیسی از قبیل رله ها ، کنتاکتورها  و امتحان کننده کنتاکتور به عنوان قطعات فعال در سیستم انتقال

    3- به حداقل رساندن اتصالات برقی

    4- به حداقل رساندن قطعات الکترونیکی

    5- حذف وابستگی به تغذیه نیروی 12 ولت خودرو

    نتیجه گیری:

     

    تجزیه ایکه در رابطه با مسائل مربوط به انتقال طرح سیستم خودرو و از آزمایشگاه به تولید به دست آمد و تجربه ایکه پیرو میلیون ها مایل کاریابی سیستم ها در میدان بدست آمد تصویر روشنی از نیازهای آتی سیستم انتقال نیرو که باید مشخص گردد ارائه داده است خودروهای برقی آینده بر سیستم انتقال نیرویی که از موتور dc و ترانزیستور به عنوان عضو اصلی اتصال نیرو استفاده می کند پایه گذاری می گردد سیستم انتقال نیروی بدون جاروبک ، رقیب واقعی در دراز مدت نخواهد داشت ولی در کوتاه مدت و میان مدت مناسب
    نمی باشد زیرا مقدار تولید مربوطه نمی تواند زمان تهیه و تولید ارزانتر از سیستم انتقال نیروی dc شاخته شده را توجیه نماید.

     

    1-5-2- خودرو برقی با موتور جریان متناوب ac

    شرکت ایتون دارای دانش و تخصص در زمینه تبدیل نیرو ، انتقال و کنترل اتوماتیک می باشد کارهای قبلی مزایای سیستم جلو برنده AC نسبت به DC را به ثبوت رسانید موتور AC سبک تر ، کارآمدتر ، ارزانتر و دارای سرعت زیادتر ، مزیت های بیشتری برای کاربردهای کششی خودرو دارد وجود میکرو پروسسور و ترانزیستورها تأمین قدرت را برای موتورهای AC عملی می سازد برنامه های قبلی ، قابلیت انجام این نوع سیستم جلو برنده را در یک اتومبیل سدان (چهار نفره ) با چرخهای محرک در جلو خودرو نشان داد .

    تجربه قبلی سیستم انتقال قدرت الکتریکی ایتون مزایای موتورهای کششی AC شامل وزن سبک ، سرعت بالا ، طرح کاملاً بسته و کارائی بالا را نشان داد یک طرح موتور سه فاز القائی کاملاً انعطاف پذیر بوده و به سادگی تولید انبوه می شود موتورها می توانند توسط هوا یا روغن خنک شوند و بطور قابل توجهی در ضریب طول به عرض بدون اشکال جدی در نحوه کار متفاوت قابل ساخت هستند و انواع با سرعت زیاد ، مشکل زیادی برای تولید نخواهد داشت در مورد مبدل نیز مشکل اساسی وجود ندارد تقریباً تمامی مبدل ها در این طبقه نیز ترانزیستوری هستند طرح های قبلی که از ترانزیستور استفاده کرده اند به سادگی با قطعات ترانزیستوری جایگزین گردیده اند ترانزیستوری های با قدرت بالا در اندازه های مورد نیاز سیستم وجود دارند دستگاههای تک بسته ای (یک تکه ) با درجه 500 آمپر تا ولتاژ 500 موجود می باشند مبدل سه فاز اصلی شامل شش عدد از این دستگاههای اتصال می باشد .

    رابطه بین قطعات :

    یکی از مشکل ترین پارامترها ولتاژ اسمی باطری است که بسیاری از مشخصه های سیستم تحت تأثیر مقدار آن قرار گیرند برای یک سطح نیروی مشخص ، ولتاژ و جریان بطور معکوس تغییر می کنند برای دستگاههای اتصال مانند ترانزیستورها ، تعیین سرعت و ارزیابی جریان بالا پرهزینه تر از قابلیت ولتاژ بالا می باشد در مورد باتریها ، ولتاژ زیادتر باعث اضافه شدن سلولهای بیشتر ، افزایش درصد متریال غیرفعال و کاهش ظرفیت انرژی پتانسیل می شود بدین ترتیب مبدل و باتری با توجه به ولتاژ عملیات مغایر می باشد.

    موتور / اکسل

    پارامتر بحرانی بین موتور و اکسل، سرعت می باشد موتورهای سرعت بالا سبکتر و کوچکتر هستند ولی شافت ها و دنده های سرعت بالا دارای افت چرخشی زیادتری هستند برای یک توان مشخص ، گشتاور و سرعت به طور عکس متناسب می باشند یعنی هر چه سرعت زیادتر باشد موتور با گشتاور کمتری کار می کند شافتهای سرعت بالا که با سطح گشتاور پائین کار می کنند به ساچمه های کم سایش در یاتاقانها نیاز دارند تا از افت مؤثر نیرو جلوگیری شود همچنین روغن کاری و دنده ها در سرعت بالا بحرانی می شود بنابراین موتور و اکسل با توجه به سرعت متضاد می باشند سرعتهای موتور از 4000 تا 15000 دور در دقیقه با اثرات مربوطه بر روی شافت ارزیابی گردیده اند نتیجه سیستم فوق به این صورت است پیچیدگی کمتر در مقایسه با موتورهای dc قابلیت راندمان بهتر و افزایش بازده انرژی جزء مزایایی است که می توان به وسیله کنترل کامپیوتری سیستم انتقال قدرت در خودروهای برقی بدست آورد.

    1-5-3- خودروهای دو منظوره

    در خودروهای دو منظوره دو نوع موتور به حالت مجتمع قرار دارند که به صورت اتوماتیک یکی یا هر دو عمل می نمایند در ترافیک آهسته و سنگین شهرها از موتور الکتریکی و در اتوبانها از موتور احتراق داخلی و در زمان شتاب گیری از هر دو استفاده می گردد این خودروها ممکن است دارای المان ذخیره کننده انرژی مانند باتری ، چرخ لنگر یا نوعی خازن که بتواند مقداری از انرژی ترمز کردن را برای شتاب دوباره ذخیره کند باشند این مسائل باعث پیچیده شدن طراحی و ساخت این خودرو شده است .

    انواع دیگر خودروی دو منظوره نوع سری و نوع موازی می باشند این دو نوع خودرو اساساً با استفاده از موتور احتراق داخلی عمل می کند در نوع سری از موتور الکتریکی جهت بهتر کردن عملکرد خودرو استفاده می شود لذا انرژی ترمز کردن می تواند مورد استفاده قرار گیرد در نوع موازی از موتور الکتریکی جهت کوچکتر نمودن موتور احتراقی استفاده می شود و از آن می تواند به صورت ارزان برای ایجاد نیرو بر روی چهار چرخ استفاده نمود و از انرژی زمان ترمز کردن نیز استفاده مجدد کرد در این دو نوع خودرو از موتور الکتریکی تنها در جهت بهینه نموده عملکرد خودرو استفاده شده است .

    (شکل در فایل اصلی موجود است)

    شکل 1: ارتباط تجهیزات در خودرو برقی دو منظوره

    الف: نوع موازی           ب: نوع سری

    1-6- مشکلات تحقیقاتی و نتیجه گیری

    زمینه های اصلی که تحقیقات در مورد آنها باید ادامه داشته باشد و از مشکلات و موانع ساخت خودرو برقی ایده آل می باشد به قرار زیراست

    دوام و قیمت باتریها

    الکترو موتورها

    دستگاههای جانبی- شارژر و مبدل و ...

    گرمایش و تهویه

    در مورد الکترو موتورها این نکته قابل ذکر است که در موتورهای صنعتی معیارهایی چون وزن ، حجم ساختمانی ، راندمان در حالت نیمه بارگذاری ، روند گشتاور، قابلیت تنظیم و کنترل و خصوصیات دیگری از این قبیل نقش مهمی ندارند و در حالیکه در خودروهای برقی اهمیت شایان توجهی دارند یعنی موتورهای صنعتی برای خودروهای برقی بسیار سنگین ، زیاد از حد بزرگ بوده و راندمان آنها به ویژه در حالت نیمه بارگذاری نامناسب است و این موتورها بسیار گران قیمت می باشند.

     

     

    فصل دوم: سیستم انتقال قدرت و محاسبه توان مورد نیاز

    در این فصل تهیه منحنی ها و مشخصه های عملکرد خودرو برقی ارائه می گردد و شامل تهیه مقادیر بهینه ، طراحی و تکمیل یک خودرو برای تبدیل می باشد شکل 3-1 این مراحل را به طور شماتیک نمایش می دهد .

    2-1- تأثیر وزن در خودرو برقی

    موضوع وزن را باید در سه مرحله مورد توجه قرار داد.

    1- قبل از انتخاب خودرویی که می باید تبدیل شود و تا چه میزانی کاهش وزن امکان پذیر است .

    2- هنگام تبدیل خودرو به خودرو برقی : وزن خودرو پس از برداشتن وزنهای غیرضروری باید تا حد ممکن کاهش زیادی داشته باشد و بنابراین بدنه زیبایی کم وزن مورد نظر می باشد نباید برای نصب قطعات جدید روی قاب و شاسی خودرو و سوراخ کاری انجام شود.

    3- وزن خودرو پس از تبدیل

    پس از کاهش وزن که حدود 3000 تا 4000 کیلوگرم خواهد بود شاسی و بدنه آماده ای برای خودرو برقی خواهیم داشت دلیل اهمیت وزن و تأکید برآن به این خاطر است که وزن مستقیماً با عملکرد خودرو شامل شتاب، بالا رفتن از شیب ، سرعت و مسافت ، حرکت متناسب است.

    2-1-1- تأثیر وزن بر شتاب

    طبق قانون دوم نیوتن شتاب هر جسم با وزن ونیروی وارد بر آن متناسب است البته قانون دوم نیوتن برای خودروی برقی به صورت زیر نوشته می شود :

    نیروی شتاب دهنده :       a : شتاب             W: وزن خودرو

     ضریب جرم می باشد و به خاطر اینرسی قطعات گردنده به وزن خودرو اضافه می

     شود قطعات گردنده عبارتند از : چرخها ، فلایویل ، کلاج ، شافت موتور ، قطعات

    جعبه دنده و غیره  به صورت زیر بیان می شود :

     ضریبی است که به نسبت انتقال و دور خروجی جعبه دنده بستگی دارد.

     در موتور احتراق داخلی برای دنده بالا 1/1 برای دنده سوم 2/1 دنده دوم 5/1 و

    برای دنده اول 4/2 می باشد در خودرو برقی چون قطعات گردنده به خصوص ممان

    اینرسی موتور کم می باشد این ضریب حدود 2/1 تا 06/1 می باشد 06/1 برای

    خودرو سبکتر و 2/1 برای خودروهای سنگین تر.

    2-1-3- تأثیر وزن در شیب ها

    وقتی از یک سراشیبی بالا رویم نیروی دیگری به نیروهای قبلی اضافه می شود و به صورت زیر محاسبه می گردد .

    نیروی بالا رفتن :          W: وزن خودرو      شیب جاده :

    2-1-3- تأثیر وزن بر سرعت خودرو

    اگر چه سرعت سایر فاکتور ها را نیز شامل می شود ولی مسلماً به وزن وابسته است می دانیم قدرت مورد نیاز به صورت زیر است :

    P=F.V

                                                   

    وزن : W      توان مصرف خودرو : P      سرعت خودرو :V

    شتاب خودرو :a     شتاب جاذبه :g

    2-1-4- تأثیر وزن بر مسافت طی شده توسط خودرو

                 

    برای یک مقدار مشخص انرژی اگر زمان بیشتری رانندگی کنیم ( با سرعت پائین تر) و یا اگر وزن کمتری داشته باشیم می توان مسافت بیشتری طی کرد.

     

    Abstract

    This project is prepared on the basis of research and design of on the main industry program during the past years about the electric cars. This project studies the power transmission system in electric cars and compares it with the power system used in combustion cars.

    Manufacturing of electric cars goes back to 1900. In those years due to the problems concerned with electric cars in one hand and new oil exploration and large production on the hand caused more interest and development of combustion engines, lead to less interest in manufacturing of electric cars. But with the advent of world wars and contests over oil caused an increase in oil prices, consequently the electric cars caught more attention.

    In electric cars, the power supply system consists an electromotor, controller, butteries and their charge. The electric drive of the electric car converts the direct current of the battery into mechanical energy, the complete electric drive includes all the parts involved in converting the direct, eurrent of the batteries into mechanical and rotation power which cause rotation of the wheels. One of the most important features of electric cars is their moving power such as speed, loading and flexibility along with expensive batteries and long charging time.

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی

    فهرست:

    بخش اول : نحوه تأمین انرژی و عملکرد خودروی برقی

    مقدمه......................................................................................................................................................................... 2

    فصل اول: خصوصیات خودرو برقی

    1-1 تعریف خودرو برقی....................................................................................................................................... 3

    1-2 تاریخچه تولید خودرو برقی........................................................................................................................ 4

    1-3 انواع موتورهای الکتریکی و مقایسه آن.................................................................................................... 6

    1-3-1 موتورهای الکتریکی جریان مستقیم................................................................................................... 7

    1-3-2 موتورهای الکتریکی جریان متناوب..................................................................................................... 8

    1-4 باتری های قابل استفاده در خودروی برقی............................................................................................ 10

    1-5 سیستم های تولید و انتقال نیروبرای خودرو های الکتریکی تولید انبوه........................................ 15

    1-5-1 خودرو برقی با موتورجریان مستقیم dc .......................................................................................... 17

    1-5-2 خودروی برقی با موتورجریان متناوب ac ....................................................................................... 19

    1-5-3 خودروهای دو منظوره............................................................................................................................. 21

    1-6 مشکلات تحقیقاتی و نتیجه گیری........................................................................................................... 24

     

    فصل دوم: سیستم انتقال قدرت و محاسبه توان مورد نیاز

    2-1 تأثیر وزن در خودروی برقی....................................................................................................................... 25

    2-1-1 تأثیر وزن بر شتاب.................................................................................................................................. 26

    2-1-2 تأثیر وزن در شیب ها............................................................................................................................. 26

    2-1-3 تأثیر وزن بر سرعت................................................................................................................................. 27

    2-1-4 تأثیر وزن بر مسافت طی شده............................................................................................................. 27

    2-1-5 توزیع وزن.................................................................................................................................................. 27

    2-2 نیروی مقاومت هوا......................................................................................................................................... 28

    2-3رانندگی در جاده............................................................................................................................................. 31

    2-3-1 توجه به تایر های خودرو........................................................................................................................ 32

    2-3-2 محاسبه نیروی مقاومت غلتشی یک خودرو..................................................................................... 34

    2-4 تجهیزات انتقال قدرت................................................................................................................................. 34

    2-4-1 سیستم های انتقال قدرت..................................................................................................................... 35

    2-4-2 تفاوت مشخصات موتور الکتریکی وموتور  احتراقی........................................................................ 36

    2-4-3 بررسی دنده ها.......................................................................................................................................... 39

    2-4-4 جعبه دنده اتوماتیک و دستی.............................................................................................................. 40

    2-4-5 سیستم های انتقال قدرت و سیال های سبک یا سنگین برای روان کاری............................. 40

    2-5 مشخصات خودروهای برقی......................................................................................................................... 42

    2-5-1 توان و گشتاور........................................................................................................................................... 43

    2-5-2 محاسبه گشتاور لازم خودرو................................................................................................................. 46

    2-5-3 محاسبه گشتاور خروجی موتور............................................................................................................ 46

    2-5-4 مقایسه منحنی های گشتاور لازم وگشتاورخروجی موتور............................................................ 47

    فصل سوم: طراحی سیستم انتقال قدرت پیکان برقی تبدیلی

    3-1مشخصات کلی خودروی درون شهری پیکان برقی............................................................................... 49

    3-1-1 شتابگیری مناسب.................................................................................................................................... 49

    3-1-2 سرعت میانگین پیشینه......................................................................................................................... 49

    3-1-3 تأثیر شیب................................................................................................................................................. 50

    3-1-4 برد................................................................................................................................................................ 50

    3-2 محاسبه توان مورد نیاز خودرو................................................................................................................... 50

    3-2-1 محاسبه نیروی شتابگیری...................................................................................................................... 51

    3-2-2 نیروی حرکت در شیب.......................................................................................................................... 53

    3-2-3 نیروی مقاومت غلتشی............................................................................................................................ 53

    3-2-4 نیروی مقاومت هوا................................................................................................................................... 53

    3-2-5 نیروی مقاومت وزش باد......................................................................................................................... 54

    3-2-6 رسم منحنی گشتاور و توان.................................................................................................................. 54

    3-3 طراحی قطعات مورد نیاز سیستم انتقال قدرت................................................................................... 58

     

    3-3-1 فلایول......................................................................................................................................................... 58

    3-3-2 بوش نگهدارنده فلایول........................................................................................................................... 61

    3-3-3 محاسبه فلنج پوسته............................................................................................................................... 63

    3-3-4 طراحی شاسی زیر موتور....................................................................................................................... 64

    بخش دوم: نحوه تأمین انرژی و عملکرد خودروی خورشیدی

    مقدمه......................................................................................................................................................................... 68                                                                                             

    فصل اول : سلولهای خورشیدی

    1-1 توضیحات کلی............................................................................................................................................... 72

    2-1 بازدهی سلول.................................................................................................................................................. 73

    3-1 انواع سلولهای سیلیکونی............................................................................................................................. 73

    4-1 فناوریهای تولید.............................................................................................................................................. 74

    1-4-1  Screen  printed............................................................................................................................ 74

    5-1 مکانیزم کارکرد سلولهای خورشیدی........................................................................................................ 74

    1-5-1 نحوه کارکردن سلولهای خورشیدی(فتوولتاییکpv)..................................................................... 74

    2-5-1 سیلیکون در سلولهای خورشیدی........................................................................................................ 76

    3-5-1هنگامی که نور به سلولهای خورشیدی برخورد می کند............................................................... 80

    فصل دوم: طراحی بدنه و شاسی

    1-2 مقدمه............................................................................................................................................................... 81

    2-2 بارهای وارده به شاسی................................................................................................................................. 83

    1-2-2 بارهای استاتیکی...................................................................................................................................... 83

    2-2-2 بارهای دینامیکی(مربوط به سیستم تعلیق)..................................................................................... 83

    3-2-2 نیاز مندیها.................................................................................................................................................. 83

    4-2-2 انواع شاسیها.............................................................................................................................................. 84

    5-2-2 فرم فضایی................................................................................................................................................. 84

    6-2-2 مواد به کار رفته در شاسیها.................................................................................................................. 85

    7-2-2 مونوکوکهای کامپوزیتی.......................................................................................................................... 86

    8-2-2 جای راننده................................................................................................................................................ 86

    فصل سوم: ناحیه خورشیدی

    1-3 مقدمه............................................................................................................................................................... 87

    2-3 بررسی عوامل گوناگون................................................................................................................................. 87

    1-2-3 خنک نگهداشتن ناحیه.......................................................................................................................... 87

    2-2-3 چیدن سلولها............................................................................................................................................. 87

    3-2-3 اتصال داخلی سلولها................................................................................................................................ 88

    4-2-3 پوششها....................................................................................................................................................... 88

    3-3 حفاظ سلولها................................................................................................................................................... 88

    1-3-3 فناوریها........................................................................................................................................................ 89

    4-3 تکسچرد کردن و ضد انعکاس کردن پوشش AR ............................................................................. 89

    5-3 طراحی ناحیه سلولهای خورشیدی و زیر ساخت آن برای یک مدل کوچکتر ............................ 90

    1-5-3 وضعیت الکتریکی ناحیه پانل خورشیدی.......................................................................................... 93

    2-5-3 نکات استنتاجی........................................................................................................................................ 96

    6-3 نتایج بدست آمده برای یک نمونه ناحیه خورشیدی........................................................................... 96

    1-6-3 مشخصات ناحیه........................................................................................................................................ 96

    فصل چهارم: تحلیل آیرودینامیکی

    1-4 مقدمه............................................................................................................................................................... 97

    2-4 طراحی پیکره اصلی...................................................................................................................................... 97

    1-2-4 قوانین مسابقه........................................................................................................................................... 97

    3-4 نحوه طراحی با توجه به قوانین مسابقه.................................................................................................. 97

    4-4 نحوه طراحی برای دراگ پایین................................................................................................................. 99

    5-4 نحوه طراحی برای یک پایداری مناسب............................................................................................ 101

    6-4 نیازهای اضافی توان خورشیدی.......................................................................................................... 102

    7-4 نحوه طراحی ناحیه خورشیدی........................................................................................................... 103

    8-4 ساختن شکل اصلی به صورت تجربی............................................................................................... 106

    9-4 تحلیل طراحی.......................................................................................................................................... 106

    10-4 خواندن نقشه ها برای CFD........................................................................................................... 107

    11-4 نتایج CFD.......................................................................................................................................... 108

    12-4 طراحی دوباره براساس CFD......................................................................................................... 110

    13-4 نتایج CFD از تحلیل دوم............................................................................................................... 110

    14-4 نتایج بدست آمده در مورد شکل و ترکیب بدنه......................................................................... 110

    فصل پنجم : سیستم های مکانیکی

    1-5 مقدمه......................................................................................................................................................... 112

    2-5 سیستم رانش ......................................................................................................................................... 114

    1-2-5 بررسی عملکرد سیستم رانش........................................................................................................ 115

    2-2-5 انواع مکانیزمها.................................................................................................................................... 115

    3-2-5 انواع سیستمهای انتقال قدرت....................................................................................................... 117

    3-5 سیستم تعلیق ........................................................................................................................................ 118

    1-3-5 معایب.................................................................................................................................................... 118

    2-3-5 مزایا....................................................................................................................................................... 118

    3-3-5 رفتارهای دلخواه از تعلیق................................................................................................................ 119

    4-3-5 اجزا........................................................................................................................................................ 119

    5-3-5 انواع سیستم تعلیق.......................................................................................................................... 119

    4-5 ترمزها......................................................................................................................................................... 121

    1-4-5 انواع ترمزها.......................................................................................................................................... 121

    2-4-5 مشکلات............................................................................................................................................... 122

    3-4-5 توضیح.................................................................................................................................................. 122

    5-5 چرخ ها و تایرها ..................................................................................................................................... 122

    1-5-5 انواع چرخها......................................................................................................................................... 122

    2-5-5 تایرها..................................................................................................................................................... 124

    3-5-5 تأثیر عوامل مختلف بر مقاومت غلتش تایرها............................................................................. 124

    فصل ششم : موتور

    1-6 انواع موتور ............................................................................................................................................... 126

    1-1-6 القاییAC............................................................................................................................................ 126

    2-1-6 مقاومت متغیر..................................................................................................................................... 126

    3-1-6 DC جارو بک شده.......................................................................................................................... 126

    4-1-6 DC بدون جاروبک........................................................................................................................... 127

    5-1-6 موتورهای چرخ................................................................................................................................... 127

    غزال ایرانی ........................................................................................................................................................ 128

    چکیده غیر فارسی .......................................................................................................................................... 139

    منابع ................................................................................................................................................................... 140

     

    منبع:

    1.Rajasekare . k, History of Electric Vehicles in General Motors,IEEE Transactions on industry applications, Vol 30,No.4,August 1994

    2. Brant.B,Build your own Electric Vehicle,TAB Books,UASA,1994

    3. Rowland ,E.A, Schwarze K.W, System Design of the Electric Test Vehicle one (ETV-1),international congress & Exposition ,Detroit ,MI February 1980

    4- طرح و بررسی ساخت خودروی برقی ، شرکت ایران خودرو

    5- طراحی خودروی پیکان برقی ، دانشگاه علم و صنعت ایران

    6. http://www.physics.ubc.ca/~solarcar/index.html

    7.http://scg.levels.unisa.edu.au/solar_commuter/index.html

    8.http://www.formulasun.org/education

    9.http://tcfreenet.org/org/mres/carmanual

    10.http://www.personal.umich.edu/~eliask/writing/Scarecrow.

    11.http://www.umr.edu/~dougc/solar/sun.html

    12.http://sclence.howstuffworks.com/solar-cell1.htm

    13.http://www.umich.edu/~bhl/elecrec/s/solarcar/Howltworks

    14.university of new Brunswick solar car project

    15.crystalline Sillicon Solar Cells-Martin A.Green Wales

    outhunlversity of New

تحقیق در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , مقاله در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , تحقیق درباره تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , مقاله درباره تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی , مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی ، موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله بررسی سیستم انتقال قدرت در خودرو های برقی و مقایسه آن با سیستم انتقال قدرت در خودرو های احتراق داخلی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت