تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی

تعداد صفحات: 6 فرمت فایل: word کد فایل: 12004
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: معارف اسلامی و الهیات
قیمت قدیم:۷,۰۰۰ تومان
قیمت: ۵,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی

     

    آیات 1 - 11، سوره ضحى
    سوره ضحى ، مکى یا مدنى است و یازده آیه دارد

    بِسمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ

    وَ الضحَى (1)

    وَ الَّیْلِ إِذَا سجَى (2)

    مَا وَدَّعَک رَبُّک وَ مَا قَلى (3)

    وَ لَلاَخِرَه ُ خَیرٌ لَّک مِنَ الاُولى (4)

    وَ لَسوْف یُعْطِیک رَبُّک فَترْضى (5)

    أَ لَمْ یجِدْک یَتِیماً فَئَاوَى (6)

    وَ وَجَدَک ضالاًّ فَهَدَى (7)

    وَ وَجَدَک عَائلاً فَأَغْنى (8)

    فَأَمَّا الْیَتِیمَ فَلا تَقْهَرْ(9)

    وَ أَمَّا السائلَ فَلا تَنهَرْ(10)

    وَ أَمَّا بِنِعْمَه ِ رَبِّک فَحَدِّث (11)

     

     

    ترجمه آیات

     

    به نام خداوند بخشنده بخشایشگر.

    سوگند به روز در آن هنگام که نور خورشید گسترده مى شود (1).

    و سوگند به شب هنگام که سکونت و آرامش مى بخشد (2).

    که پروردگارت نو روحى را از تو قطع نکرده و تو را مورد خشم قرار نداده است (3).

    و مسلما آخرت براى تو از دنیا بهتر است (4).

    و پروردگارت به زودى عطایى مى کند که راضى شوى (5).

    آیا نبود که تو را یتیم یافت و سپس پنا داده ؟ (6).

    و آیا نبود که راه به جایى نمى بردى قدم به قدم هدایتت کرد؟ (7).

    و تهى دستت یافت پس بى نیازت نمود (8).

    حال که چنین است پس هیچ یتیمى را از روى قهر خوار مشمار (9).

    و هیچ سائلى را مرنجان (10).

    و نعمت پروردگارت را با رفتار و گفتارت بازگو کن (11).

     

    ترجمه تفسیر المیزان جلد 20 صفحه 522

     

    بیان آیات

     

     
    بعضى گفته اند: چند روزى به رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) وحى نشد، به طورى که مردم گفتند خدا با او وداع کرده ، در پاسخشان این سوره نازل شد و خداى تعالى به این وسیله آن حضرت را شاد کرد، و در سوره مورد بحث ، هم احتمال مکى بودن هست و هم مدنى بودن .

    وَ الضحَى وَ الَّیْلِ إِذَا سجَى

     

     
    این دو آیه سوگند به ضحى و به لیل است ، و کلمه ((ضحى )) به طورى که در مفردات آمده به معناى گسترده شدن نور خورشید است . ولى بعدها آن زمانى را که نور خورشید گسترده مى شود نیز ضحى نامیدند، و مصدر ((سجو)) که فعل سجى مشتق از آن است ، وقتى در کلمه لیل استعمال مى شود، معناى سکونت و آرامش شب را مى دهد، پس ((سجواللیل )) آن هنگامى است که ظلمت شب همه جا را فرا گیرد.

    مَا وَدَّعَک رَبُّک وَ مَا قَلى

     

     
    ((تودیع )) که مصدر فعل ((ودع )) است به معناى ترک است ، و کلمه ((قلى )) - به کسره قاف - به معناى بغض و یا شدت بغض ‍ است ، و این آیه جواب دو سوگند اول سوره است ، و مناسبت نور روز با مساءله وحى ، و تاریکى شب با انقطاع وحى بر کسى پوشیده نیست .

    وَ لَلاَخِرَه ُ خَیرٌ لَّک مِنَ الاُولى

     

     
    این آیه در معناى ترقى دادن مطلب نسبت به مفاد آیه قبل است ، و مفاد آیه قبلى موقف کرامت و عنایت الهى را براى رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله وسلم ) اثبات مى کرد، در این آیه مى فرماید تازه زندگى دنیاى تو با آن کرامت و بزرگى که دارى ، و با آن عنایتى که خداى تعالى به تو دارد در برابر زندگى آخرتت چیزى نیست ، و زندگى آخرت تو از دنیایت بهتر است .

    وَ لَسوْف یُعْطِیک رَبُّک فَترْضى

     

     
    این آیه شریفه آیه قبل را تثبیت مى کند و مى فرماید: در زندگى آخرت خداى تعالى آنقدر به تو عطا مى کند تا راضى شوى ، هم عطاى خدا را مطلق آورده ، و هم رضایت رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) را.

    ترجمه تفسیر المیزان جلد 20 صفحه 523

     

    ولى بعضى از مفسرین گفته اند: این آیه ناظر است به هر دو زندگى رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله وسلم )، هم به زندگى دنیائى اش ، و هم به زندگى آخرتیش .
    مقصود از اینکه خطاب به پیامبر (صلى الله علیه و آله ) فرمود خدا تو را ((یتیم )) و((ضالّ)) یافت . چند وجه در این باره

    أَ لَمْ یجِدْک یَتِیماً فَئَاوَى

     

     
    این آیه و دو آیه بعدش به بعضى از نعمت هاى بزرگى اشاره مى کند که خداى تعالى به آن جناب انعام کرده بود، آرى رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) هنوز در شکم مادر بود که پدرش از دنیا رفت ، و دو سال بود که مادرش درگذشت ، و هشت ساله بود که کفیل و سرپرستش و جدش عبد المطلب از دنیا رفت ، که از آن به بعد در تحت تکفل عمویش ‍ ابو طالب قرار گرفت .
    بعضى گفته اند: مراد از یتیم در این آیه پدر مرده نیست ، بلکه منظور بى نظیر بودن است همچنان که در بى نظیر را هم در یتیم مى گویند، و معناى این آیه این است که : مگر نبود که خدا تو را فردى بى نظیر از بین مردم دانست ، و در نتیجه مردم را دور تو جمع کرد؟

    وَ وَجَدَک ضالاًّ فَهَدَى

     

     
    مراد از ((ضلال )) در اینجا گمراهى نیست بلکه مراد عدم هدایت است ، و منظور از هدایت نداشتن رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم )، حال خود آن جناب است ، و یا صرفنظر از هدایت الهى مى خواهد بفرماید اگر هدایت خدا نباشد تو و هیچ انسانى دیگر از پیش ‍ خود هدایت ندارید مگر به وسیله خداى سبحان ، پس رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) هم نفس شریفش با قطع نظر از هدایت خدا ضاله و بى راه بود، هر چند که هیچ روزى از هدایت الهى جدا نبوده و از لحظه اى که خلق شده بود ملازم با آن بود، در نتیجه آیه شریفه در معناى آیه زیر است ، که مى فرماید: ((ما کنت تدرى ما الکتاب و لا الایمان ))، و از همین باب است کلام موسى که بنا به حکایت قرآن کریم از آن جناب گفته بود: ((فعلتها اذا و انا من الضالین ))، یعنى هنوز به هدایت رسالت اهتداء نشده بودم .

    ترجمه تفسیر المیزان جلد 20 صفحه 524

     

    نقل اقوال مفسرین در مراد از ضلالت در آیه شریفه
    قریب به این معنا گفتار بعضى از مفسرین است که گفته اند: مراد از ضلالت ، از دست دادن علم است ، همچنان که در آیه ((ان تضل احدیهما فتذکر احدیهما الاخرى ))، ضلالت به این معنا آمده ، و مویدش آیه زیر است که مى فرماید: ((و ان کنت من قبله لمن الغافلین )).
    بعضى دیگر گفته اند: معنایش این است که خدا تو را در بین مردم گمشده یافت ، مردم تو را نمى شناختند، و قدرت را نمى دانستند، و او مردم را به سوى تو و اینکه چه کسى هستى دلالت و هدایت کرد.
    بعضى دیگر گفته اند: این آیه به گم شدن رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) در راه هوازن و مکه اشاره دارد، آن زمان که رسول خدا (صلى اللّه علیه و آله و سلم ) در دامن حلیمه سعدیه دختر ابى ذویب بود، و حلیمه به طورى که در روایت آمده مى خواست وى را به جدش عبد المطلب برساند، در بین راه متوجه شد که محمد (صلى اللّه علیه و آله وسلم ) نیست .
    بعضى دیگر گفته اند: اشاره است به آن واقعه اى که در کودکى آن جناب رخ داد، و در دره هاى مکه گم شد.
    و بعضى آیه را اشاره به داستان گم شدنش در راه شام دانسته اند که با عمویش ابو طالب در کاروان میسره غلام خدیجه به شام مى رفت ، و در بین راه ناپدید شد.
    و بعضى دیگر وجوه دیگرى ذکر کرده اند که ضعفش براى هر خواننده اى روشن است
  • فهرست و منابع تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

تحقیق در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, مقاله در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, تحقیق درباره تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, مقاله درباره تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی ، موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله تفسیر سوره ضحی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت