تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز

تعداد صفحات: 36 فرمت فایل: word کد فایل: 7688
سال: 1385 مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۱۶,۵۰۰ تومان
قیمت: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود مقاله
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز

                تاریخچه

                پیاز یکی از سبزیهای مهم و مشهور دنیا است . این سبزی در بیشتر نقاط دنیا کشت می شود . پیاز گیاه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا مربوط به ناحیه ای بین فلسطین و هندوستان و یا منطقه شرق مدیترانه می باشد . بعضی ایران را موطن اصلی پیاز می دانند ،  از زمانهای بسیار قدیم پیاز کشت می شده است و مردم به خصوصیات این سبزی پی برده اند .

                تاریخچه استفاده از آن به عنوان غذا به زمانی می رسد که تاریخ نوشته شده است . کشور مصر به خاطر کاشت نوعی پیاز مشهور بوده است . کشت آن در این کشور با 5000 سال قبل از میلاد مسیح می رسد و در اهرام مصر پیاز کشف گردیده است . در نوشته رومیان و یونانیان مطالبی در مورد پیاز به چشم می خورد ، و نیز در کتاب مقدس مسیحیان از  آن نام برده شده است . در قرآن کریم نیز به نام (بصل)‌ از آن صحبت به میان آمده .

                پیاز یکی از موادی بود که قوم بنی اسرائیل در موقع مهاجرت از مصر در بیابانهای عربستان خواهان آن بودند .

     

    مشخصات گیاه شناسی

                نام علمی پیاز Allium cepa  است و از خانواده سوسنیها   Liliacea  است . پیاز با وجود اینکه دو یا چند ساله است در سبزی کاری به طور محصول یک ساله کاشته می شود . جنس Allium cepa  دارای گونه های زیادی است ،‌ که اغلب تولید غده پیاز کرده ،‌ ولی گونه های وحشی در این جنس یافت می شود ،‌ که به جای تولید بذر ،‌ تولید پیازچه های کوچک در خوشه گل می کند ،‌ که برای تکثیر از آن استفاده می شود .

     

                گل 

    گل پیاز دارای سه پرچم و یک تخمدان 6 برچه ای می باشد  . ساقه گل دهنده همانند توپ به نظر می رسد .

     

                ساقه

                پیاز دارای ساقه پهن  نازک ،‌ مدور ،‌  سفید رنگ و زیر زمینی است . که از قسمت زیرین آن ریشه ها خارج می گردند . و نیز از قسمتهای فوقانی آن برگهای ضخیم تر ،‌ متورم و فلس مانند ،‌ که سفید یا قرمز رنگ بوده و کلروفیل خود را از دست داده اند و از مواد غذایی ذخیره شده اند خارج می گردد .

     

                ریشه

                ریشه پیاز نسبتا ضخیم و گوشتی و ساده است از قسمتهای تحتانی ساقه زیر زمینی خارج می شود . طول این ریشه ها نسبتا کوتاه و انتشار آن در داخل خاک در 10 یا 20 سانتیمتر قسمت فوقانی خاک مزرعه می باشد .

                در وسط صفحه ساقه زیرزمینی نقطه رویش پیاز که نقش جوانه انتهایی ساقه هوایی را بازی می کند قرار دارد و در این محل است که ساقه گل دهنده و برگ سبز بوته پیاز ظاهر شده و در فضا به رشد خود ادامه می دهد .

                اغلب بین برگهای زیرزمینی که حجم پیاز را تشکیل می دهند جوانه هایی به وجود می اید که پس از رشد هر یک از آنها تولید پیاز کامل می کنند و از این پیازهای کوچک که ما بچه پیاز می نامیم می توان برای ازدیاد گیاه استفاده کرد .

                این پیازهای کوچک معادل شاخه های فرعی ساقه هوایی سایر گیاهان می باشند ،‌ البته از نظر سبزی کاری و تولید پیاز به منظور تجارتی این خاصیت تولید بچه پیاز ژنتیکی و ارثی ،‌ یکی از علل نا مرغوبی محصول است ،‌ این نوع پیازها را پیاز دو قلو می نامند .

     

                آب و هوای مورد نیاز

                پیاز را به خاطر اینکه به تعداد زیادی ارقام دارد در بیشتر نقاط جهان کشت می کنند ،‌ چه در نقاط سرد سیر که بهترین محیط برای کاشت این محصول است و چه در نواحی گرم و گرم و معتدل  با روز کوتاه ،‌ ولی همانطور که اشاره شد بهترین محیط برای رشد پیاز و تشکیل غده یا پیاز آب و هوای خنک و روزهای بلند است ،‌ در صورتی که برای رسیدن پیاز ،‌ درجه حرارت زیادتر و محیط خشک تری نیاز است . به همین جهت سطح انتشار زیاد نسبتا وسیع است و از نواحی سرد شمالی تا نواحی خیلی گرم جنوب می توان آن را کاشت .

                پیاز چون محصول فصل خنک است و در دمای حدود  سانتیگراد جوانه می زند و در دمای بین   درجه سانتیگراد بهترین رشد و نمو را دارد . حرارت کم و رطوبت بالا در اوایل دوره رشد و گرما در اواخر دوره رشد برای پیاز بسیار مناسب است . در نواحی گرم سیر بیشتر از فصل پاییز و زمستان برای کاشت پیاز استفاده می کنند ،‌ در صورتی که در نواحی سرد شمالی این گیاه محصول تابستانه است .

     

                تاثیر طول مدت روشنایی (فتوتروپسیم)‌ در تشکیل پیاز و بذر

                تشکیل غده های پیاز بیشتر به طول دوره روشنایی بستگی دارد . بنا بر آزمایشات گارنر  Garner و آلارد Allarrd  و مک کلیلند  MC clelland  و تمپسن  Thompson  و سمیت  Smith  تمام  انواع پیازهای معمولی در هر درجه حرارتی و در هر نقطه تولید پیاز نمی کنند و گل نمی دهند . بلکه انواع مخصوصی هستند که در روزهای بلند تابستان یعنی در نقاط شمالی که طول روز بیش از 16 ساعت نیز می رسد . تولید پیاز و گل می کنند ،‌ ولی در نقاط جنوبی که روزها کوتاهتر است اگر درجه حرارت محل کاشت کمتر از 20 تا 12 درجه سانتیگراد نشود برای مدت زیادی (12-10 ماه )‌ پیاز سبز مانده و بذر و غده و پیاز تولید نمی کند .

     

              در مقابل این نوع پیازها ارقامی نیز وجود دارند که در نقاط جنوبی که طول مدت روشنائی  در روز 12-10 ساعت است به مقدار زیاد تولید پیاز و بذر می کنند .

                گارنر و آلارد و مک کلیلند فقط تاثیر روشنایی را در تولید پیاز و گل مورد مطالعه قرار داده بودند ولی تمپسن و سمیت تاثیر مقدار حرارت را نیز مطالعه کرده و چنین نتیجه گرفته اند که برای تولید پیاز حرارت نسبتا زیاد لازم است . و دمای زیاد همانند طول دوره روشنایی در تشکیل بذر و غده پیاز تاثیر فراوان دارد .

     

                طبقه بندی پیازها

                طبقه بندی بر اساس نوع رقم

                1-  آلیوم سپا رقم اگرگاتوم  Al. Cepa.Var  :  Aggregatum   در خاک تولید پیاز می کند .

    آلیوم سپا رقم ویوی پاریوم  Al. Cepa.Var :  Vivi parum  یا پیاز درختی . این نوع پیاز در ساقه گل دهنده به جای گل تولید پیازهای کوچک می کند .

     

    طبقه بندی بر اساس طول روز

    به طور کلی ارقام پیاز از نظر طول روز در سه گروه روز کوتاه ،‌ روز متوسط ،‌ و روز بلند قرار می گیرد .

     

    الف )‌ پیازهای روز کوتاه :‌   این ارقام در مقایسه با سایر واریته ها ،‌ طی دوره رشد ،‌ به کمترین روز حدود (12-11)‌ ساعت نیازمندند . زمان لازم برای برداشت محصول ،‌ حدود 7 ماه به طول می انجامد . از این رو ارقام روز کوتاه با توجه به شرایط آب و هوایی در پائیز کشت و در اواخر زمستان یا اوایل بهار برداشت می شوند . ارقام تگزاس ارلی گرانو PRR  502 ،‌ هیبرید پریما و را و سرکره برازجان روز کوتاه اند .

     

    ب )‌ پیازهای روز متوسط :‌  این پیازها احتیاج به آب و هوای ملایم و طول روز متوسط داشته و مناسب نواحی معتدل با عرض جغرافیایی 36-32  درجه هستند . این نواحی به طول روز حدود 14-13 ساعت احتیاج دارند و برای تکمیل غده های پیازهای خود یک دوره 6-5 ماهه را باید سپری کنند . این ارقام در نواحی معتدل  در زمستان می کارند و در اواخر بهار و یا اوایل تابستان برداشت می کنند . و از ارقام را روز متوسط می توان به رامهرمز ،‌ طارم و سفید ساری ،‌ سفید گرگان ،‌ لوشان اشاره کرد .

     

    پ)‌ پیازهای روز بلند :‌ این ارقام برای تولید پیاز ،‌ احتیاج به طول روز زیاد و درجه حرارت بالا دارند . طول روز مناسب برای تشکیل پیاز در این ارقام حدود 16 ساعت است و نواحی کشت این ارقام در ایران ،‌ مناطق سرد و معتدل سرد می باشد . این ارقام در اوایل بهار کشت و در اواخر تابستان یا اوایل پاییز برداشت می شوند . دوره رشد آنها حدود 6 ماه می باشد . قابلیت انبار کردن و حمل و نقل این ارقام معمولا خوب است .

    از ارقام روز بلند می توان قرمز آذر شهر ،‌ سفید کاشان ،‌ سفید قم ،‌ قولی قصه ،‌ سفید کمره ای خمین ،‌ درچه اصفهان ،‌ قرمز ری ،‌ محلی کردستان را نام دارد .

     

    طبقه بندی بر اساس رنگ

    پیازهای ایرانی :‌  1- سفید :‌ پیاز سفید کاشان ،‌ سفید قم

                              2- قرمز :‌ پیاز طارم ،‌ ری ،‌ آذر شهر

                              3- صورتی :‌ پیاز نوشهر

                              4- بنفش :‌ پیاز کهریزک

     

    پیازهای آمریکایی :‌  1-  زرد :‌ کره زرد Yellow globe  

                                  2- سفید :‌  کره سوت پرت سفید South white globe

                                   3- قرمز :‌ کره قرمز سوت پرت  South port red globe

     

    طبقه بندی بر اساس شکل 

    از نظر شکل نیز پیازها به دو دسته تقسیم می شوند :

    الف )‌ پیازهای گرد کروی :  رقم  Zittauer gelb که یک رقم آلمانی است .

    ب)‌  پیازهای گرد شلجمی :‌  رقم   Bransch wieger dunkel blutrot  که یک رقم آلمانی است .

     

    نوع خاک و ساختمان خاک 

    از آنجایی که ریشه بوته پیاز کوتاه و سطحی است خاکی که این گیاه در آن کاشته می شود باید از حیث مواد غذایی خیلی غنی باشد ،‌ پس پیاز در هر نوع خاک از خاکهای شنی لومی تا خاکهای رسی سنگین و نیز در خاکهای هوموسی قابل کشت است . البته خاکهای رسی برای کشت پیاز مناسب نیستند ،‌ زیرا یا غده خوب در آنها تشکیل نمی نمی شود و یا پیاز به دست آمده بد شکل می گردد ،‌ مگر اینکه این خاکها به وسیله کودهای دامی سبک شوند ،‌ علت این موضوع سخت بودن آنهاست ،‌ چنانکه در اوایل رشد ریشه پیاز قدرت نفوذ در آنها را ندارد .

    البته چون پیاز معمولی مانند کلیه گیاهان پیازی و آنهایی که دارای ریشه غده ای شکل  هستند طالب خاک سبک شنی و سست می باشند ،‌ بهترین خاک برای کاشت این محصول زمینهایی که از حیث مواد آلی غنی هستند و زمینهای معدنی شنی یعنی لیمونی سبک می باشد .

    خاکهای شنی لومی اگر با کودهای دامی و شیمیایی تقویت شوند و به اندازه کافی هوموس داشته باشند ،‌ برای رشد پیاز بسیار مناسب خواهند بود ،‌ چون این گونه خاکها برای محصول پیش رس فوق العاده ارزشمند است . در هر صورت نوع خاکی که برای کشت پیاز استفاده می شود ،‌ باید از  زهکشی خوبی برخوردار باشد .

     

    اسیدیته خاک 

    پیاز نسبت به اسیدیته خاک بسیار حساس است . بهترین محصول پیاز در خاکهایی با PH   5/6 تا 8/5  به دست می آید . پیاز در PH  کمتر از 8/5 نمی تواند رشد کند ،‌ چون در این PH  یون آلومینیوم سمی است در این صورت با اضافه کردن آهک ،‌ PH  خاک را بالا می برند  . اضافه کردن 1 تا 2 تن آهک آب دیده در هکتار ،‌ متناسب با نوع PH  خاک ،‌ توصیه شده است .

    از طرفی در PH  بالاتر از 5/6 بعضی از عناصر مانند منگنز برای پیاز غیر قابل استفاده است . 

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز

    فهرست:

    تاریخچه ................................................................. 1

    مشخصات گیاه شناسی  .....................................................  2

    گل    .................................................................... 2

    ساقه    .................................................................. 2

    ریشه    .................................................................. 3

    تاثیر طول مدت روشنایی ................................................... 4

    طبقه بندی پیازها   ........................................................ 5

    طبقه بندی بر اساس رنگ    ................................................ 7

    طبقه بندی بر اساس شکل    ................................................. 7

    نوع خاک و ساختمان خاک   ................................................ 7

    اسیدیته خاک    ........................................................... 8

    کود    ................................................................... 10

    تکثیر و کاشت ............................................................  11

    کشت مستقیم بذر در محل اصلی ............................................. 13

    کشت مخلوط .............................................................  14

    جدول نتیجه آزمایشهای تمپسن وسمیت ...................................... 16

    وجین وسله شکنی ......................................................... 17

    آبیاری .................................................................. 18

    تنک کردن ............................................................... 18

    مبارزه با علفهای هرز  مزارع پیاز ......................................... 19

    جدول مبارزه شیمیایی با علف های هرز در مزارع پیاز........................ 20

    خوابانیدن برگ پیاز  .....................................................  21

    خشک کردن .............................................................. 23

    انبار کردن پیاز در زمستان ................................................ 24

    اهمیت غذایی .............................................................  26

    آفات ....................................................................  27

    زیست شناسی ............................................................. 28

    کنترل شیمیایی ........................................................... 28

    کنترل بیولوژیک ......................................................... 29

    طرز خسارت .............................................................  29

    بیماریهای پیاز ...........................................................  30

    نشانه های بیماری ........................................................ 31

    عامل بیماری .............................................................  31

    چرخه بیماری ............................................................ 32

    مبارزه شیمیایی ..........................................................  33

     

    منبع:

    ندارد.

تحقیق در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, مقاله در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, تحقیق درباره تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, مقاله درباره تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز ، موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله کاشت ، داشت و برداشت پیاز
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت